ÁTI depo , Miskolc

Több alkalommal mutattuk be Önöknek egy-egy építkezésapropóján új generációs ásványgyapot termékünket, a Knauf Insulation Ecose technológiával készített FactPlus  családot.

Egy tipikus beépítési lehetőségre hívjuk fel megtisztelő figyelmüket: acélfalas, csarnokrendszerű épületek falkazettáinak hőszigetelése. A konkrét esetben az épület hőszigetelése FCB 039 táblákkal történt, 120 × 600 × 1200 mm méretben. Itt hívjuk fel figyelmüket, hogy a termék nagyobb vastagságokban is elérhető, a hőtechnikai méretezés igényeinek megfelelően. A jelen megoldással elért R érték R=0,12/0,039=3,05 m2•K/W (a szabvány szerint kerekítve), a fal U értéke hozzávetőlegesen U≈0,33 W/m2•K. (A napokban megjelent 20/2014. (III. 7.) BM rendelet értelmében, amely az eddig hatályos 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet módosítja és 2015 január elejétől lép majd életbe, ugyanez a hőszigetelés nagyobb vastagságú, vagy jobb hővezetési tényezőjű FactPlus szigetelőanyag alkalmazásával valósulhatott volna csak meg.) A Kanuf Insulation termékével számos előnyt élvezhetett a kivitelező a beépítés során. A zsugorított csomagolásnak köszönhetően a mozgatási és tárolási feladat mindössze mintegy fele/harmada volt. Az anyag relatíve kisebb sűrűsége következtében kevesebb tonnát mozgattak meg az építők, az anyag rugalmassága pedig a gyors és problémamentes beillesztést tette lehetővé. Köszönhetően a már jól ismert Ecose gyártási technológiának, az emberi szervezetre gyakorolt irritatív hatások föl sem merültek.

Semsey kastély, Balmazújváros

Új generációs ásványgyapot termékünk, a FactPlus® már műemlék felújítása során is szerepet kapott. Örömünkre szolgál, hogy immáron nem csak ipari épületek, csarnokok vagy állattartó létesítmények építése, felújítása során kerül beépítésre – megjelentünk közös építészeti értékeink állagmegóvása, felújítása kapcsán is. Balmazújvárosban 2013 júliusában fejeződött be az 1800-as évek legelején épült Semsey-kastély műemléki felújítása.

Az épület az elmúlt fél évszázad során több funkciót is betöltött. Volt már könyvtár, művelődési ház, pénzintézet, végül bútorraktár is. Utolsó évtizedét pedig gyakorlatilag kihasználatlanul töltötte. A kastélyt közel 50 éve nyilvánították védetté, de a műemlék épület megőrzésére igazi megoldást a jelenlegi felújítás és az ezt követő hasznosítás jelent majd. A teljes körű felújítás során a padlásfödém is hőszigetelést kapott. A FactPlus® FCB 039 típusú ásványgyapot hőszigetelésből a kivitelező 15 cm vastagságot terített el 1500 m2 felületen.

 

 

Bonduelle , Nyírszőlős

Korábbi kiadásainkban már ismertettük a Knauf Insulation új generációs ásványgyapot hőszigetelését, a FactPlus termékcsaládot, amelyet magastetők alatt és vázas szerkezetekhez is érdemes alkalmazni.

Ez alkalommal az utóbbi beépítési lehetőséget mutatjuk be Önöknek. Egy közismert élelmiszergyártó cég döntött úgy, hogy korábban épített és teljes mértékben hőszigetelés nélkül készült csarnokait (hidegraktár) a falak hőszigetelésével teszi alkalmassá kész és/vagy félkész termékeinek tárolására. A megbízó a kivitelező vállalat (aki korábban is dolgozott már ezzel az anyaggal) javaslatára fogadta el a FactPlus LRB 037 típusát. A műszaki adatlapok, engedélyek és tanúsítványok bekérése után, és biztosító társaságával is egyeztetve született a döntés. Az alkalmazott vastagság 200 mm, az összes szigetelendő felület 4200 m2/20 cm, a szigetelés mennyisége: 840 m3 volt. A szállítási feladat mindössze 3 teherautóval volt megoldható, szemben a hagyományos könnyű kőzetgyapot lemezek alkalmazása során igényként jelentkező 11 teherautóval. Kiemeljük a hőszigetelő anyag nagyfokú állékonyságát, és rugalmasságát. A beépítés során az egymásra helyezett táblák hajlíthatóak, könnyedén beilleszthetőek, szinte összefeszülnek, mechanikai sérülésük veszélye nélkül.

Az alkalmazott hőszigetelés eredményeként a csarnokok temperáló fűtésére felhasznált energia jelentősen csökkent. Mindössze 200 mm-es szigeteléssel a falakra előírt „U” értéket az előírásnak kevesebb, mint felére le tudtuk vinni! Ennek fontosságát az üzemeltetési költségek csökkenésén túl öko-fenntarthatósági és környezetvédelmi (CO2 emisszió) szempontból is értékelnünk szükséges. Az alkalmazott hőszigetelés segítségével és az épület várható élettartama során négyszázszor (!) annyi energia takarítható meg, mint amennyit a szigetelőanyag előállítása, szállítása, beépítése során elhasználtunk.

Takata építkezés , Miskolc

Tisztelt Kollégák!

Több alkalommal bemutattuk már új generációs ásványgyapot hőszigetelő anyagunkat, a FactPlus® termékcsaládot.

 A FactPlus® újabb referenciáját szeretnénk megosztani önökkel, amely a csarnok rendszerű, falkazettás épületek korszerű szigetelésére szolgál meggyőző példaként. A miskolci Takata építkezésen (16 ezer m2 felületen és 16 cm vastagságban) FactPlus® 037 típus került beépítésre. Figyelemre méltó, hogy a közel 2560 m3 szigetelőanyag szállítása, mozgatása, tárolása a beépítésig lényegesen kevesebb helyet, tömeget, térfogatot vett igénybe, mint amit a hagyományosabb megoldások kívánnak. Egyedül a szállítási feladat a hagyományos könnyű lemezek alkalmazása esetén 32 teherautót igényelt volna, míg a FactPlus választásával ez mindösszesen 7 teherautóval megtörtént. A tömörített csomagolás előnyei egészen a beépítés pillanatáig érvényesülnek, hiszen az anyag csak a kicsomagoláskor, az állványon nyeri el a beépítési méreteit, így lényegesen gyorsabb, egyszerűbb a szigetelési feladat elvégzése. Köszönhetően a már jól ismert Ecose® gyártási technológiának, az emberi szervezetre gyakorolt irritatív hatások föl sem merültek.

Letölthető PDF