Korábbi kiadásainkban már ismertettük a Knauf Insulation új generációs ásványgyapot hőszigetelését, a FactPlus termékcsaládot, amelyet magastetők alatt és vázas szerkezetekhez is érdemes alkalmazni.

Ez alkalommal az utóbbi beépítési lehetőséget mutatjuk be Önöknek. Egy közismert élelmiszergyártó cég döntött úgy, hogy korábban épített és teljes mértékben hőszigetelés nélkül készült csarnokait (hidegraktár) a falak hőszigetelésével teszi alkalmassá kész és/vagy félkész termékeinek tárolására. A megbízó a kivitelező vállalat (aki korábban is dolgozott már ezzel az anyaggal) javaslatára fogadta el a FactPlus LRB 037 típusát. A műszaki adatlapok, engedélyek és tanúsítványok bekérése után, és biztosító társaságával is egyeztetve született a döntés. Az alkalmazott vastagság 200 mm, az összes szigetelendő felület 4200 m2/20 cm, a szigetelés mennyisége: 840 m3 volt. A szállítási feladat mindössze 3 teherautóval volt megoldható, szemben a hagyományos könnyű kőzetgyapot lemezek alkalmazása során igényként jelentkező 11 teherautóval. Kiemeljük a hőszigetelő anyag nagyfokú állékonyságát, és rugalmasságát. A beépítés során az egymásra helyezett táblák hajlíthatóak, könnyedén beilleszthetőek, szinte összefeszülnek, mechanikai sérülésük veszélye nélkül.

Az alkalmazott hőszigetelés eredményeként a csarnokok temperáló fűtésére felhasznált energia jelentősen csökkent. Mindössze 200 mm-es szigeteléssel a falakra előírt „U” értéket az előírásnak kevesebb, mint felére le tudtuk vinni! Ennek fontosságát az üzemeltetési költségek csökkenésén túl öko-fenntarthatósági és környezetvédelmi (CO2 emisszió) szempontból is értékelnünk szükséges. Az alkalmazott hőszigetelés segítségével és az épület várható élettartama során négyszázszor (!) annyi energia takarítható meg, mint amennyit a szigetelőanyag előállítása, szállítása, beépítése során elhasználtunk.